Sila Klik Iklan Ini

Thursday, July 23, 2015

RESEPI SEMPRIT LAVENDER

Semprit Lavender lagi.

Emmm, kali kedua menyemprit Lavender ni. Dah macam syok pulok buat semprit ni cuma kali ni buat color purple dicampur dengan sedikit merah. Dah nama pun lavender harusla ada unsur-unsur pepel skit kan tp color pepel macam tak ngam la ngan tepung ni. Oleh itu terpaksa masukkan skit warna merah tu yang hasilnya jadi ala-ala pink puplelish gitu hohoho



Diulang tayang balik sekali lagi resepinya. Terima kasih la siapa yang kongsi resepi di fb, mohon kebenaran cnp lagi sekali ye
 
Bahan2:
250 g butter
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat
400 g tepung jagung
1/4 cawan tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kesukaan

Kekdahnya:
1.  Pukul hingga sebati butter dan gula, tak perlu sampai kembang
2.  Masukkan susu dan esen vanilla dan pukul lagi
3. Ayak tepung jagung dan tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan tadi
3. Uli hingga menjadi doh.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, satu biarkan warna asal dan satu lagi warnakan ikut kesukaan.
5. Terap menggunakan acuan semprit
6. Bakar pada suhu 160 C selama 15- 20 minit mengikut kesesuaian oven masing-masing menggunakan api atas dan bwh.

Tips penting:
Pastikan doh sentiasa ditutup dengan kain lembap untuk mengelakkan doh kering

Wednesday, July 8, 2015

SEMPRIT LAVENDER


Salam Ramadhan 1436H
 
Lama betul tak jenguk lokasi ini...masuk-masuk je terus nk cite bab kukis, hahaha
 
Jimat masa jimat tenaga dan jimat letrik katako..hoho
 
Tahun ni banyak betul kwn-kwn duk share resepi masak memasak kat fb, mcm2 ada tinggal lagi rajin ke tidak.
 
Ini adalah edisi biskut raya 2015 kami. Biskut pertama dibakar tahun ni hasil resepi yg  kwn2 share kat fb. Teruja dan tertarik nak buat semprit lavender ni setelah dapat resepi yg di share kwn2.
 
Semprit ni adalah spesis biskut wajib ada tiap tahun tiap kali raya bagi kami cuma kali ni kami nak buat kelainan skit. Plan nya dan niatnya nk buat mcm2 jenis semprit tahun ni tapi guna resepi yg berbeza. Emmm harap2 diriku ini rajin la hendaknya.



Bahan2:

250 g butter
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat
400 g tepung jagung
1/4 cawan tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
sedikit pewarna kesukaan

Kekdahnya:
1.  Pukul hingga sebati butter dan gula, tak perlu sampai kembang
2.  Masukkan susu dan esen vanilla dan pukul lagi
3. Ayak tepung jagung dan tepung kastard dan masukkan ke dalam adunan tadi
3. Uli hingga menjadi doh.
4. Bahagikan doh kepada 2 bahagian, satu biarkan warna asal dan satu lagi warnakan ikut kesukaan.
5. Terap menggunakan acuan semprit
6. Bakar pada suhu 160 C selama 15- 20 minit mengikut kesesuaian oven masing-masing menggunakan api atas dan bwh.

Tips penting:
Pastikan doh sentiasa ditutup dengan kain lembap untuk mengelakkan doh kering

Thursday, July 24, 2014

SETAHUN BERLALU...

As Salam,

Lama benar tak singgah di sini tak tinggal jejak dan catatan di sini.. setahun sudah sejak  Julai 2013 nan jauh ditinggalkan...emmm..
 
Kalau ikutkan rasa hati ni banyak benar benda yang nak dicoretkan di sini tapi banyak pula halangan yang timbul.. adakah ini alasan belaka? Hohoho.. Ataupun mungkin fb dan ig lebih mengasyikan berbanding dgn berblog skrg ni? Alasan juga kan?
 
Yang pasti puasa dan raya tahun ini merupakan puasa dan raya yang pertama bagi kami sekeluarga setelah pemergian arwah ayah kami pada pertengahan Januari yang lepas, genap 6 bulan sudah pemergian ayah.. Semoga rohmu tenang di sana ayah.. al fatihah buat ayah.
 
Teringat dulu arwah ayah suka sangat kalu time nak raya ni belikan dia baju raya Raihan yang ada poket tu. Kalu beli t-shirt untuknya pun sama jugak wajib ada poket sbb katanya senang nak isikan rokok time pi jalan-jalan.

Semua ni tinggal kenangan..

Lain benar raya tanpa ayah..

Tenanglah dikau di sana ayah.. ameenn..


Thursday, July 18, 2013

PUDING OREO

Berbuka hari ke 8 ni, mokcik masak puding oreo jer...cita-cita nk masak martabak megi untuk berbuka tak kesampaian bila tetiba bertukar haluan nak masak puding oreo ni. Tapi nasib baik jugak selera bertukar last minit tak jadi masak martabak megi tu sbb en. suami balik dari opis singgah di param dah belikan 2 ketul martabak daging, kalu dak berlambak-lambak la martabak atas meja mkan kami.

Cara nk buat puding ni hamat la senang nak pulok kalu pakai serbuk agar-agar, meme mudah sungguh. Untuk kenkawan yg duk tertanya-tanya resepi ni kalu tak sedap ampun bebanyak yerr...tapi kalu ikut selera  mokcik anak beranak ni memang sedap ler kalu nk dibandingkan dengan agar-agar sirap yg merah tu hihihi.

Puding oreo

Bahan-bahan:
1 paket serbuk agar 
600 ml air
400 ml susu segar/ susu cair
4-5 sudu gula atau 1/2 cawan gula (ejas ikut selera kemanisan masing-masing)
1 paket biskut oreo (dibuang intinya dan dikisar halus gula blender kering)
Sedikit esen vanila atau daun pandan (ikut selera)

Kekdahnya:
  • Masak agar-agar hingga larut bersama air dan gula. Sila ikut kaedah penyediaan yg tertulis pada paket agar-agar tersebut sbb ada serbuk agar-agar yg memerlukan air mendidih dahulu dan ada yang sebaliknya.(Jika tidak agar-agar akan merajuk utk melarikan diri dan melimpah ruah keluar dari periuk anda)
  • Bila agar-agar dah mendidih masukkan susu dan esen vanila. Kacau seketika supaya sebati dan padamkan api.
  • Letakkan serbuk oreo yang telah dikisar tadi dalam acuan, ratakan dengan perlahan-lahan dan  jangan tekan nanti oreo tidak sebati dengan agar-agar.
  • Tuang agar-agar perlahan-lahan ke atas serbuk oreo di dalam acuan supaya  serbuk oreo tadi tidak berselerak.
  • Biarkan sejuk, boleh masukkan dalam peti ais bila agar-agar dan mula menyejuk.
Selamat mencuba yer kenkawan.... kalu tak sedap ampunnnnn jangan murka. hihihi.

Friday, July 12, 2013

Resepi Peach Cobbler

Salam Ramadhan Al Mubarak...

Selamat berpuasa, selamat bersahur dan selamat berterawih kepada rakan taulan dan sahabat handai sekelian..

Bulan posa ni kalu wat Peach Cobbler kan besh, sekali sekala dan dua kali dua kala ubah sikit selera anak tekak kita kepada mknan mat salleh ni. Resepi ni mokcik amek dalam novel 5 tahun 5 bulan karya Hlovate. Sekrang ni novel macam-macam ada bukan setakar kisah cinta cintun ajer tau.. So, mintak kongsikan resepi yer tuan tanah... ekekeke.

Kebetulan pulak mokcik pernah mkn spesis makanan ni Hotel Hilton time APC tapi nenas punya bukan peach. Rasanya dedolu pun pernah mkn gak bendalah ni kat Hotel Bintang Seremban tapi Apple punya perasa... So kali ini kita try wat peach pulop yer..

Peach Cobbler
Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula halus (mokcik masukkan sedikit gula perang dan kurangkan gula halus tu)
1 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
275g mentega
3/4 - 1 cawan susu segar
1 tin buah peach
1 sudu kecil serbuk kayu manis
3 sudu besar gula

Kekdah Pembuatan:
1. Cairkan mentega dalam ketuhar dengan suhu 190 darjah. Gunakan bekas kaserol 13X9X2 sm. (Tapi 
     mokcik hentam kromo jer pakai bekas seperti tergambar di atas hihih)
2. Adun tepung, gula dan soda bikarbonat
3. Masukkan susu segar dalam adunan dan adun sebati hingga tidak berketul-ketul.

Cara 1:
1.Tuangkan adunan dlm bekas kaserol yang berisi mentega cair
2.Siramkan jus peach ke atas adunan
3.Susun peach atas adunan
4.Taburkan serbuk kayu manis dan gula

Cara 2:
1. Susun peach atas mentega cair dalam bekas kaserol
2.Tuang adunan ke atas peach

Bakar pada suhu 175 - 190 darjah selama 45 minit hingga 1 jam atau sehingga menjadi perang keemasan.

Mokcik buat Cara 1, Cara 2 belum buat try buat lagi.

Wednesday, June 5, 2013

Kenangan Novelis Terkenal

Emmm...

Lamanya tak menjenguk di sini...

Tetiba teringin nk abadikan kenangan di sini.

Novelis terkenal Melur Jelita... sengaja daku blurkan hahaha...




Novelis terkenal Siti Rosmizah

Tuesday, November 20, 2012

VIRUS BERPENYAKIT LAMA MENYERANG LAGI

Aduhhh....

Tak sangka dan tak diduga sama sekali virus yang berpenyakit lama telah bertandang dan berjangkit kembali...

Dahulu kalau secara kronologi virus ini mula dikesan semasa mokcik berumur 18 tahun iaitu semasa tunggu result SPM dan virus ini semakin galak merebak dan terus membiak sehinggalah pada cuti panjang time tunggu result STPM. Mungkin time neh duniaku masih remaja gitew... masih tercari-cari maksud diri...

Namun selepas itu virus ini seakan sembuh seketika seolah-olah telah berjumpa antibodi nya mungkin juga kekangan masa yg menghimpit raga di uni dahulu membantut segalanya...

Sebaliknya baru-baru ini virus itu seakan bertamu kembali setelah Adam dan Hawa tersiar dengan hangatnya di kaca TV dan online sekarang...

Semasa Ombak Rindu dahulu telah ditahan-tahan supaya virus ini tidak bertamu tetapi sekarang selepas Adam dan Hawa ku tertewas jua akhirnya...Emmm... ini lah virusnya...


 Virus membaca Novel... penyakit lama bertandang lagi...Waahhh sumpah macam tak sedar diri hokayyy... usia dah masuk alam remaja purba pong masih lagi boleh berjangkit dengan virus nehhh...Oooo tidakkkk....



Akibatnya dalam tempoh 2 minggu neh 7 Novel di atas telah habis dibaca termasuk 3 novel yang dipinjam dari Library opis. Dan dalam tempoh ini juga sebanyak 7 Novel telah dibeli (3 lagi masih dalam penghantaran). So, kepada kaki novel yang berada di sekitar mokcik kalau teringin nk baca boleh pinjam... no hal...

Ini catatan mokcik yang pertama setelah balik dari Tokyo...wahhh perasan macam lah dah 44 tahun ko duk kat Tokyo nun hihihi....

Semasa di Tokyo mokcik peratikan rakyat Jepun memang suka membaca... di mana-mana mesti ada yang membaca.. Emmm... mokcik ingat itu n3 lain kali lah kalu teringat mokcik nk ngumpat skit pasal rakyat Jepun nih... patutlah dia boleh menjajah negara lain... Rakyat Mesia?

Wednesday, October 10, 2012

24 HARI DI TOKYO

Hari ini dah 10 hari mokcik berada di Tokyo tetapi cerita utk tatapan kalian kali ini  masih lagi berkisar pasal hari kedua di Tokyo... siaran tergendala nampknya sbb mokcik tak dak masa nak update blog selalu... sibuk memanjang berada di sini. Tokyo cuti 3 hari (Sabtu, Ahad dab Isnin) lepas pun mokcik tak sempat nk update setori mori...emm...angin satu badan berada di sini sbb makan tak menentu...

Hari ini 10 Oktober genap usia kakak 8 tahun. Ibu tiada di rumah utk celebrate birthday kakak. Cuma ibu doakan kakak jadi anak yg solehah, anak yg cemerlang dunia akhirat, anak yang beruntung dunia dan akhirat, anak yg berjaya di dunia dan di akhirat. Semoga dipermudahkan perjalanan kakak di dunia dan akhirat....aminnnn

Tadi baru perasan ingatkan boleh balik minggu depan rupanya lagi 2 minggu....oooo tidakkk....nasi goreng, nasi lemak....nasi ayam, kuih koci, karipap ooo tidakkk lamanya lagiii.....

Nak pulop suhu di Tokyo neh 22C siang hari dan 15C malam hari... sejuk yg asyik nk melapar jer tali perut neh......

Tengah bersiap  utk check out  JICA hostel Tokyo (TIC) menuju ke hotel. Tokey camera canggih neh... mokcik tumpang menyelit 2 kaki dalam foto yer tokey... jangan mare mokcik menyibukkan diri dlm frame tokeyyy....



Koridor TIC... masa kami smpai sini ramai rakyat pakistan dan afrika yg sedang berkursus di JICA ini.



Selamat tinggal JICA hostel...



Dalam bas JICA. Ini adalah translator cum kordinator kami utk 2 minggu dn akan diganti ngan kordinator lain pulop... NAKAHIRA san yg amat baik hati dan peramah. Susah nk jumpa org yg baik macam dia neh...boleh masuk bila kami buat lawak. Pantang kami tanya soalan  kalu dia tak tahu jawapan esok pagi pasti dia akan printkan maklumat utk kami..siap print color tuuu di rumahnya...Kalau sesuatu benda dia tak tahu mesti dia tanya husband yg keja sbg arkitek dan husband akan turut sama terjebak dalam menyelesaikan soalan kami... hehehe dedikasi sungguh...Beliau pernah duduk di Msia sekejap sbb bapanya duta di Mesia, tapi katanya dia duduk time Yoahan masih ada lagi.



Hotel inilah tmpt kami berkampung selama 23 hari di sini. Hotel dibayar oleh JICA, katanya kalu tak salah rate hotel neh 10,000 Yen satu malam atau RM400. Di sini semua barang mahal-mahal weyyy.



Tempat  kat Tokyo neh sume berhimpit-himpit macam nasi himpit jer... emmm lazatnya nasi himpittt...tingat makanan lagiii...bilik hotel neh walaupun mahal kalu di convert duit kita, tapi rupa bentuknya tak menggambrkan rega bilik di Mesia...Bilik hotel neh sesangat sempit. Kalu nk bentang sejadah utk solat tu kena tolak-tolak beg sampai rapat bwh meja, solat pun hanya muat utk seorang, 2 org tak celus nak masuk...besar lagi bilik hotel cititel mid valley. Apa pun kami bersyukur dengan kemudhan yg diberikn...nikmat yg tidak dapat didustakan...



Beg baju terpaksa diletakkan di bwah meja neh sbb tiada almari utk sangkut baju disediakan.


Bilik air yg agak besh jugaklah...


Dlm lift hotel neh...decoration nya macam bebintang di langit.. sangat kreatif


Mengadap bilik kami... tak tau penanaman apa yg sedang diusahakan... togeh ker? nampak gaya macam bukan pulop...ntah lah


Lepas angkat beg ke bilik terus kami dibawa ke JUAA (adik beradik, sepupu sepapat MQA yg berlainan mak pak). Di sinilah opis kami selama 3 minggu.


2 org fasi kami drp JUAA yg amat sopan orgnya... matsuzaka san dan matsuguchi san...



Habis office hour kordinator kami Naka san berjalan kaki sama ke tren station sbb nk ajarkan kami macam mana nk naik tren utk ke opis setiap hari.



Tokyo amat byk line tren nya ada JR Line (atas tanah), ada subway (pelbagai line), ada monorel, ada ekpress way, ada bullet tren... naik berpusing dan berputar dibuatnya... Office JUAA di Ichigaya station



 Utk balik hotel kami kena amek subway Yurakucho Line utk ke Kojimachi stesen. Tambang 160 Yen utk one way


 Kojimachi stesen, nasib baik satu stesen jer... cuma kena panjat tangga tinggi skit setiap hari utk smpai ke atas permukaan bumi...sib baik Tokyo neh sejuk di musim autum nehh...


Saturday, October 6, 2012

SALAM DARI TOKYO

Salam mokcik dari Tokyo, Japan...

Macam tak percaya pulop ada rezeki akhirnya mokcik nk jejak kaki di Tokyo, Nippon, setelah perjalanan ke Hong Kong, Botswana dan Korea tak jadi... ke Singapura dan China pulok mokcik tak berkesempatan...

Kali ini alhamdullilah...sampai jua akhirnya, mokcik di sini bersama JICA selama 24 hari, Inya Allah balik nanti sehari sebelum raya haji, harapnya adalah rezeki nk beraya bersama keluarga. Mokcik ke sini bersama 4 org lagi sahabat opis yg sama-sama berkursus di Nippon neh.


Masa check in, merasalah jugak kami chek ini di kaunter E utk business class sbb tiket kami disediakan oleh En. JPA yg amat baik hati. Kenangan lucu di sini boleh pulok lelaki yg jaga tiket tu kata kami nak ke KCH...emmm lawak pun ada



Dah check in terus naik aero train dan terus menuju dengan lajunya ke golden lounge sebelum boarding..maklum la last merasa makanan lazat di sini pada 2006 dahulu kala. Di sini misi adalah menikmati hidangan yang lazat sepuasnya terutama aisekerim sbb selama 24 hari akan dtg kami ibarat kegersangan nasi dan hidangan lazat melayu...emmm nikmat yg tidak dapat didustakan..

Kami telah boarding pada pukul 11 pm dan dijangkakan tiba pada pukul 7.00 am di Narita, Tokyo. Dalam dalam flight kami dihidangkan dengan 2 hidangan memandangkan penerbangan ke Japan mengambil masa selama 7 jam.Mula-mula kami dihidangkan sate dan mokcik tak dptkan habiskan 5 cucuk sate ala-ala sate station itu sbb terlalu kekenyangan di gonden lounge tadi. Pada pukul 4.00 pagi pula kami dihidangkan dengan sarapan pagi sebelum mendarat pada pukul 7.00 am... wah lazatnya makan di business class jahhhh... satu lagi nikmat yang tidak dapat didustakan.

Memandangkan kami ada tiba pada jam 7.00am, nak tak nak memang kami kena subuh atas flight nampaknya. Sepanjang perjalanan mokcik tak leh tido sbb flight asyik bergegar dari jam 2 am hinggalah 4.00 am...debaran yg tidak dapat digambarkan. Jam 2.30 am mokcik tanya subuh pada jam berapa pada cik pramugari yg cun tak henggat dan make up nya tebal di muka yg jaga line mokcik. Katanya dia tak pasti kena tanya kapten nanti dia dtg bagitahu....whattt? pikiran jahat mokcik mulalah nk mengumpat dlm hati nehh... jahat sungguh hati ini ... emmm tak kan dah lama fly pun tak tau subuh pukul berapa?..emmm

Nasib baik pada pukul 4.00 am cik pramugari yg cun tak henggat dan make up nya tebal di muka yg jaga line mokcik tadi dtg kat mokcik dan kata dah boleh sembahyang subuh, subuh dah masuk. Terus mokcik ke bilik air dan menunggu untuk solat di ruangan khas yg disediakan berhampiran bilik air. Memandangkan ruangan hanya boleh muatkan sorang sahaja utk solat mokcik terpaksa tunggu giliran selepas 2 org en. pramugara solat....en.paramugara neh hensem jugak lah... solat tak tinggal pulop tuuu... emmm menantu siapa lah nehhh?

Selepas solat tu terus en.pramugara itu jadi geng mokcik, tegur menegur dan sembang-sembang... sampai ke imegresen semasa kami tengah berbaris utk cop pasport sempat dia  bye-bye kepada kami bersama kapten yg senyum mu menawan itu...

 Dah sampai Narita kena register di Kaunter JICA dulu utk dptkan tiket bas ke Tokyo City Air Terminal (TCAT).  TCAT ni ala-ala KL Sentral gitu sbb bas akan mengambil penumpang di Terminal 1 dan 2 di Narita Airport.

  
Dengar taklimat baik-baik yer sblum pakai lencana JICA tu



Narita Airport setelah selesai mengharungi pemderitaan berbaris 1 jam di immigration Japan..Japan regulation kami.kena cop jari dan amek gmbr di kaunter neh iaitu bagi rakyat-rakyat negara luar utk masuk Japang. Kelihatan rakan-rakan yg tengah sibuk update status...


Terus berbaris di platform  17 untuk ke TCAT. Tiket yg dibayar JICA dari Narita ke TCAT adalah Yen2900 utk seorang.


Posing skit... tumpang kamera Kima yg canggih... kamera mokcik kamera henpon cap unta jerr....



 Ini platform ke 17 ke TCAT. Mokcik pun heran kenapa tak dak train cam ERL di sini... ke ada mokcik jer tak tau...tapi japang neh bukankah negara yg byk train sampai bwh tanah, atas tanah... tinggal atas awan jer tak dak lagi.... ke dah ada?

Tukang sapu di Narita, zamrin kata ini ahli guts... ala yg sama opis ngan otoman tuuu


Bas ini yg kami naik ke TCAT, macam bas ekspress


 Di TCAT ada lagi seorang staff JICA yg tunggu kami dan dia yg tolong masukkan luggage kami ke dalam teksi yg sudah sedia menanti.



Segan kami dibuatnya sbb sorang ada 2 luggage tuu..


 30 minint sampai lah kamu ke asrama JICA di Tokyo, salah satu tmpt beradu bg trainee dari seluruh pelusuk negara yg dtg ber training di Tokyo.


 Bilik beradu kami... dah sampai hostel ni baru tahu yg kami akan dipindahkan ke Hotel Green Palace Tokyo pada esok pagi setelah berjumpa translator cum kordinator kami Ms. Nakahira... aduhh terbayang kepenatan nk angkat beg berat lagi... penderitaan tadi pun belum hilang lagi. Kenapalah JICA tak hantar terus kami ke hotel sahaja..


Bilik beristinjak... amat comel dan compact macam dlm flight pun ada



Kami keluar sekitar asrama untuk mencari sesuap nasi di perantauan...kot-kot lah berserempak dengan kedai halal...


Hampa belaka...akhirnya kami hanya ke famili mart ala-ala 7 eleven sahaja. Jom balik hostel makan dulu...


Kami hanya beli onigiri dan salad sahaja. Onigiri salmon dan seaweed yg berharga 105 yen seketul atau RM4.00 seketul... emmm cukup ke onigiri ni utk tali perut mokcik yg berselirat ibarat kabel letrik neh...megi ohh megi... pujaan tali perutku...makanan surga di luar negara dan dlm negara (ayat standard dari seorang sahabat)